lördag 19 januari 2013

Vad är ett samhälle?

Grunden i samhället är dess individer och deras gemensamma tillskott till samhället. Hur formas då dessa individer till kuggar i samhället Sverige? Jag är fullständigt fast i min övertygelse att alla människor föds med lika rättigheter. Det är därför självklart för mig att alla barn och ungdomar i Sverige har rätt till en riktigt bra skola. Den skolan ska vara skattefinansierad eftersom barnen själva omöjligen kan ha tjänat ihop pengarna för att finansiera sin egen skolgång än.

Efter skolgången får förhoppningsvis de flesta ett bra liv med familj, lagom mycket arbete och möjlighet till en värdefull fritid.
För de som tappar fotfästet av olika skäl måste det finnas en anständig lägsta nivå som samhället står för.

Alla betalar olika mycket skatt; på det vi tjänar, på det vi äger och på det vi köper. För det ska vi ha rätt till vård, skola, omsorg, rättsväsende, räddningstjänst, infrastruktur etc. Vi ska ha rätt att tjäna olika mycket pengar eftersom vi har olika förmågor, men vi måste alla bidra till samhället som vi är en del av. Själva kruxet är givetvis att hitta balansen mellan samhällsapparaten med dess kostnad och individens frihet att själv spendera sina egna surt förvärvade pengar.

Vi är alla en liten del av företaget Sverige, problemet som jag ser det, är att det drivs utan långsiktigt mål, allt kretsar runt ekonomi och budgetåret, möjligen ligger horisonten ibland vid nästa val. Det duger inte! Samhället Sverige måste ha mål på 20, 50 och kanske 100 år. Var var vi 1963? Var vill vi vara 2063? Går verkligen allt att mäta i pengar?

Grunden i samhället är individerna och deras förmåga att under sin livstid betala tillbaka till samhället vad de har brukat av samhällets alla resurser under sin livstid. Vissa individer kommer att kunna betala tillbaka mer och andra mindre. Många ger tillbaka till samhället i andra former än pengar, t.ex. ideellt arbete med soppkök eller som ungdomstränare i badminton. Vi måste inse att allt inte går att mäta i pengar! Det är vi individer som är samhället Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar